/>

Kvitton – ger dig ett roligare liv

Kvitton – ger dig ett roligare liv

Alla vet att det är bra att spara kvitton. Alltför bra. Kvittona från mataffären åker ned i plånboken tillsammans med det på den nya cykeln och garantibeviset på klockan. Plånboken sväljer och sväller. Det är lätt att ett viktigt kvitto bara försvinner. Och det är dyrt.

Your PDi  är appen som gör det enkelt att snabbt och säkert att få kontroll över dina viktiga dokument som kvitton, garantier och olika medlemsskap. Ett sparat kvitto eller garantibevis, innebär att du inte behöver använda dina egna pengar till att ersätta saker som går sönder eller blir stulna. Tänk, vad enkelt att snabbt leta fram rätt kvitto eller garanti och sedan gå tillbaka till affären eller ringa försäkringsbolaget. Det är aldrig roligt att bli av med saker, men nu kan du enkelt hitta och presentera bevis på att du har ägt något och slipper dels att frenetiskt rota bland alla kvitton, dels att bli ovän med försäkringsrepresentanten.

Reklamera

Med ett kvitto i näven kan du reklamera en vara upp till tre år efter att du köpt den, säger Konsumentköplagen. Det är dock säkrast att få igenom reklamationen de första två månaderna efter inköp. Lagen omfattar det mesta som inte är byggnader och fastigheter, till exempel mat, kläder och möbler. Konsumentköplagen gäller när du köper något från en butik som konsument. Handlar du på nätet får du ofta en orderbekräftelse som kvitto. Spara och läs igenom det så att du har bra beskrivning av din vara, samt information om inköpsdatum, pris och säljande företag.

Kom ihåg! Lagen gäller inte köp mellan privatpersoner.

Skadestånd

Ett sparat kvitto kan också användas för att få ersättning för något en defekt vara skadat. Ett trägolv återhämtar sig sällan självt efter att diskmaskinen fått för sig att pumpa ut allt vatten där i stället för avloppet.

Kontakta butiken så snart du upptäcker felet. Upp till sex månader efter att du köpte varan tar det säljande företaget ansvar för fel, men efter det behöver du själv bevisa att det var fel på varan när du köpte den.

Garanti

Till skillnad från rätten att reklamera, som är lagstadgad, är det upp till tillverkaren av varan eller säljande företag att bestämma om de vill ge garantier eller inte. Garantier innebär att oftast att säljaren garanterar att en vara ska vara felfri en viss tid. Händer det något under denna tid står säljaren för reparationer. Det betyder att tiden när du själv måste bevisa att varan var felaktig när du köpte den först börjar räknas efter det att garantin löpt ut.

I garantin ska det framgå hur länge den gäller, var den gäller, uppgifter om företaget som ansvarar för garantin och en påminnelse om den lagstadgade reklamationsrätten (europa.eu).

Även om garantier är frivilliga att ge anger Konsumentköplagen vad som gäller om varan går sönder under garantitiden. Det är att:

 • varan lagas
 • du får en annan vara istället
 • du får avdrag på priset
 • köpet hävs
 • du får skadestånd

Garantin gäller inte om tillverkaren eller det säljande företaget kan bevisa att felet beror på att:

 • en olyckshändelse efter det att du fått varan
 • du har vanvårdat den eller använt den på ett onormalt sätt
 • du har struntat i skötsel- och serviceanvisningar

(Källa: Konsumentverket)

Faktaruta:

 • Reklamationer – du kan reklamera en vara upp till tre år efter att du köpte den
 • Garantier – det är upp till tillverkaren eller säljaren att bestämma. Ofta rör det sig om ett till fem år. Vid köp av till exempel dyr elektronik kan du välja att köpa till garanti för ett visst antal år.

Artikeln skriven av Sofia Wallsten

YPDi AB, founded in 2017, is a tech startup that aims to make life easier for everyone who wants to find their valuable documents and information when they need it the most.

Contact Us

 • info@yourpdi.com
 • YPDi AB (YourPDi)
  We Work
  Malmskillnadsgatan 32 111 51 Stockholm

Follow Us

All rights reserved 2019 © YPDi AB