/>

Reavinst

Reavinst

Att köpa bostad är oftast vår största affär. Och dyraste. Priserna har stigit konstant sedan 2000. Ett småhus kostade dubbelt så mycket 2016 jämfört med 2000, visar en undersökning som Boverket gjort (Bostadsmarknaderna i norden 2000-2016). Många nöjer sig inte bara med att köpa ett hus eller lägenhet. Inredningstrenden som startade i mitten av 1990-talet innebär att vi också lägger allt mer pengar på att bo. Intresset för att inreda, renovera och underhålla våra bostäder gör att det är ett av de konsumtionsområden som ökat mest mellan 2006 och 2016, enligt Konsumtionsrapporten 2017, som sammanställs av Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Ökningen är hela 44 %. Men är det pengar som går att få tillbaka när du säljer din bostad? Det beror på.

 Först och främst är det viktigt att du sparar dina kvitton och garantier. Och att du sparar dem så att du hittar dem när du ska sälja. YourPDi, hjälper dig att organisera dina viktiga dokument enkelt, snabbt och säkert. 

Hjälp – måste jag skatta för vinsten?

När det sista flyttlasset gått och nycklarna är överlämnade till den nya ägaren kan du pusta ut. Huset är sålt. Flyttlasset har gått. Köpeskillingen är betald. Allt känns bra tills din nyfikna, numera före detta, granne, frågar: – Och vad blir reavinstskatten, då?

Reavinstskatten. Du vet att den finns. Du vet att den är hög. Men du har inte riktigt orkat sätta dig in i vad som gäller eftersom du har haft 20 års samlade familjeavlagringar att gå igenom i samband med försäljningen. Trasiga cyklar, mögliga skurtrasor, halvtrasiga pärlplattor, vhs-filmer och böcker har släpats till tipp och torp.

 Har du kvar kvitton på det du har investerat i huset, när det gäller renoveringar och ombyggnationer kan du med största sannolikhet dra av dem när du deklarerar försäljningen.

 Avdrag för renoveringar

Renoveringar är – om inte allt går snett – värdehöjande. Byter du fönsterglas och målar om huset kan du dra av det eftersom det är förbättringar som gör att husets värde ökar. Men du kan bara dra av kostnaden för renoveringar som du gjort de senaste fem åren. Du kan inte heller dra av kostnaden för renoveringar under 5.000 kronor per år. Har du dock gjort många mindre renoveringar som tillsammans når upp till 5.000 kronor kan du dra av dem.

Avdrag för hantverkare

Du kan också dra av kostnaden för hantverkare som du anlitat och använt RUT-avdraget på. Den kostnad som RUT-avdraget inte täcker kan du dra av i deklarationen. Exempel på renoveringar och underhåll:

  • målning
  • tapetsering
  • nya vitvaror i köket
  • nya vitvaror i badrummen

Avdrag för nybyggnad, ombyggnad och tillbyggnad

Scanna dina gamla blekta kvitton medan de fortfarande går att läsa. Har du kvittona kvar kan du göra avdrag i deklarationen för altanen du byggde för 15 år sedan. Detsamma gäller alla byggprojekt som ökar värdet på ditt hus hur länge sedan de än gjordes. Här gäller ingen 5 års gräns utan du kan gå tillbaka så långt du har dokumentation.

Artikeln skriven av Sofia Wallsten

YPDi AB, founded in 2017, is a tech startup that aims to make life easier for everyone who wants to find their valuable documents and information when they need it the most.

Contact Us

  • info@yourpdi.com
  • YPDi AB (YourPDi)
    We Work
    Malmskillnadsgatan 32 111 51 Stockholm

Follow Us

All rights reserved 2019 © YPDi AB